Produkt lokalny to najczęściej wyrób lub usługa, z którą utożsamiają się mieszkańcy regionu. Jest on produkowany w sposób nieprzemysłowy, niemasowy, z surowców lokalnych lub przy użyciu lokalnych metod wytwarzania. Produkt lokalny to także produkt, który dla mieszkańców danego regionu jest codzienny, pospolity, natomiast dla osób z zewnątrz stanowi cos wyjątkowego i specyficznego.


Wytwarzaniem produktu lokalnego często zajmują się mali producenci rolni, którym taka produkcja zapewnia zbyt, przynosi zysk i daje źródło utrzymania. Taka produkcja wspiera także lokalną gospodarkę, zmniejsza koszty transportu i pozytywnie wpływa na środowisko. Produkty lokalne powinny być lepszej jakości, powinny być produkowane z lokalnego, świeżego surowca (możliwe, że z rodzimych ras i starych odmian roślin) i tańsze dzięki krótszemu łańcuchowi pośredników i sprzedaży wśród lokalnej ludności.
Sformułowanie „lokalny” czy „produkt lokalny” jest używane potocznie i nie zostało zdefiniowane w aktach prawnych. Można przyjąć, że produkt lokalny to produkt wyhodowany czy wytworzony w okolicy. Określenie lokalny w przepisach prawnych pojawia się w „Rozporządzeniu MRiRW z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej” (z późniejszymi nowelizacjami), gdzie zostało sprecyzowane, że wytworzony produkt może być sprzedawany „lokalnie”, czyli w województwie, gdzie został wytworzony i w powiatach przyległych.


 Produkt regionalny to produkt, który wyprodukowano w określonym regionie. Często mówiąc o takich produktach używa się określeń związanych z położeniem na mapie danego ternu np. produkt regionalny z Kurpi Białych, z Podlasia, z Wielkopolski czy górski z Podhala. Produkt regionalny, ma także precyzyjne określenie w regulacjach prawnych dotyczących artykułów i środków spożywczych wysokiej jakości. Przez produkty regionalne, nazywane inaczej produktami znanego pochodzenia rozumiane są produkty, których wysoka jakość i renoma związana jest z regionem, w którym są wytwarzane, przy czym region nie musi być regionem w sensie geograficznym, tylko oznacza obszar, z którym związane jest wytwarzanie produktu.

 Produkt tradycyjny, jest wytwarzany tradycyjnymi metodami i z tradycyjnie używanych surowców. Określenie „tradycyjny” jest używane w europejskich i krajowych aktach prawnych i ich szczegółowe definicje nieznacznie różnią się od siebie. Produkt tradycyjny może, ale nie musi być powiązany z regionem. Co ważne, to tradycyjna metoda może zostać zmodernizowana bez pogorszenia jakości produktu. Są to przypadki zastąpienia ręcznego mieszania, ubijania, krojenia współczesnymi mechanicznymi narzędziami, przy zachowaniu końcowego efektu tak jak w przypadku pracy ręcznej. Zamiany części ręcznego procesu wytwarzania na mechaniczny, czasem niesłusznie, interpretowane są przez służby kontrolne, kwestionujące tradycyjność produktu właśnie z powodu ich mechanizacji. Tymczasem dla zachowania tradycyjnego charakteru produktu najważniejszy jest skład, a właściwie unowocześniona metoda wytwarzania może wręcz przyczynić się nie tylko do zmniejszenia nakładu pracy, ale też do zwiększenia bezpieczeństwa i higieny produktu końcowego.

Opisane powyżej 3 kategorie lokalny, regionalny i tradycyjny często się na siebie nakładają jak np. powidła z Doliny Dolnej Wisły smażone tradycyjnymi metodami od dawna ze śliwek rosnących na tym terenie czy olej z lnianki z okolic Szamotuł wyciskany z lokalnych odmian tej rośliny.

Czytaj więcej: Rośliny energetyczne i inne

 

Dział Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska

 mgr inż.

Reniuszek Bożena

Kierownik Działu

Główny specjalista ds. programu rolnośrodowiskowego

661 107 344
 
mgr inż. Hanc Bogdan

Starszy specjalista ds. rolnictwa ekologicznego

601 498 755
mgr inż. Jałocha Dominika

Specjalista ds. ochrony środowiska

601 584 916
 mgr

Kozak Katarzyna

Główny specjalista ds. edukacji ekologicznej 

661 107 271

mgr inż.

Próchniak Martyna

Główny specjalista ds. ogrodnictwa ekologicznego

601 687 097

inż.

Szymanek Anna

Specjalista ds. ochrony środowiska

601 713 967

 

 

Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich

 mgr 

Kiwak Anna

Kierownik Działu 601583665
 

mgr inż.

Chabros Wiktoria

Specjalista ds. gospodarstw opiekuńczych

609668576

  Ćwikła Karol Główny specjalista ds. koordynacji i zarządzania projektami

818890615

605836408

mgr inż. Figiel Magdalena Stażysta specjalista ds. przedsiębiorczości na obszarach wiejskich i projektów

81 8890616

607727913

 mgr inż. Figiel Sylwia Główny specjalista ds. przetwórstwa na poziomie gospodarstwa i bezpieczeństwa żywności. 81 8890616
693901081
mgr inż.

Firan Kinga

Specjalista ds. projektów 81 8890615
693478253
 mgr

Seroka Małgorzata

Główny specjalista ds. projektów

81 8890615
603555418

mgr

Śmiałowska Bożena

Starszy specjalista ds. aktywizacji społecznej

81 8890677
601585143
mgr inż. Tarkowska Małgorzata

Starszy specjalista ds. projektów

81 8890615

697308333

mgr

Wrótniak Natalia

Starszy specjalista ds. produktów tradycyjnych, regionalnych, lokalnych

81 8890677

601498154