Bieżący numer

 

Pierwsza strona gazety Lubelskich Aktualności Rolniczych

Aktualności

Jubileusz 25-lecia Lubelskiej Izby Rolniczej

Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych - trwa nabór wniosków

Za nami XXII „Święto Jesieni”

Pomoc dla producentów trzody chlewnej na terenach objętych ASF

Polski Ład dla polskiej wsi

 

Finanse i przedsiębiorczość

Sytuacja na rynku malin

Pomoc na restrukturyzację zadłużenia gospodarstw rolnych

Wyniki Polskiego FADN za 2019 rok

Zabezpieczenia kredytów, pożyczek i innych wierzytelności cz. II

Sprzedaż dla osób fizycznych u czynnego podatnika VAT

Elektroniczny wykaz podatników VAT- biała lista

 

Produkcja roślinna

Przygotowanie pola do zimy

Zacznij od płodozmianu

Uprawa fasoli na nasiona

Konopie włókniste - legalne i opłacalne

Trudne żniwa 2021

Dynia daje radę

Jak powstała odmiana maliny żółtej „Promyk”?

Sadownik z Horodyszcza

Uprawa minikiwi

 

Produkcja zwierzęca

Żywienie krów mlecznych w pełnej laktacji

Wydajność a płodność krów mlecznych

Mniej stresu - lepsze mięso

Trawienie w żwaczu a produkcyjność krów mlecznych

 

Ekologia

Gnojówki roślinne - do nawożenia i ochrony

Porzeczka czarna - ekologiczna plantacja w gminie Dzierzkowice

Skrzydlaci sprzymierzeńcy

Zapakowane w ekologię

 

Warto wiedzieć

Po festiwalu w Kazimierzu -

na Lubelszczyźnie pozostały dwie Baszty

Zasłużona artystka ludowa

Zaradne, utalentowane, nowoczesne - KGW „Cebulanki”

 

W domu i ogrodzie

Jesienne obiady

Chryzantemy nie tylko złociste

Co jeść zimą?

 

Informacje rynkowe

 

Sytuacja na rynku malin

Sytuacja na rynku malin

Tegoroczny sezon malinowy okazał się bardzo korzystny finansowo dla producentów tego gatunku. Zarówno owoce deserowe, jak i te trafiające do przetwórstwa osiągnęły wysokie ceny, jakich dotychczas nie uzyskiwano. Można przypuszczać, że produkcja maliny w przyszłym roku również będzie opłacalna.  Co wpłynęło na taką sytuację w tym roku? Maliny deserowe weszły na rynek z dwutygodniowym opóźnieniem, w porównaniu z ubiegłym rokiem, i było ich stosunkowo niewiele. Pierwsze owoce pochodziły z tuneli, gdzie odnotowywano uszkodzenia mrozowe pędów. Również chłodna wiosna nie sprzyjała dojrzewaniu owoców. Pierwsze maliny deserowe były średnio o 46% droższe niż w ubiegłym roku. Niska podaż malin na rynku utrzymywała dosyć długo wysoką cenę. Maliny z gruntu zaczęły dojrzewać dopiero pod koniec czerwca. Całość artykułu - str. 8

 

Dynia daje radę

Dynia daje radę

Robert Taborski z Mikulina w gminie Tyszowce uprawia dynię bezłupinową na powierzchni 36 ha. Ma w tym ośmioletnie doświadczenie. Posiada sprzęt konieczny do uprawy, zbioru i suszenia tej rośliny. Zależy mu, aby wyprodukowane przez niego pestki były jak najwyższej jakości i konkurowały z importowanymi z zagranicy. Część produktów sprzedaje pod własną marką. Są to pestki - zmieszane z innymi owocami, które można dodawać do jogurtów, oraz występujące jako samodzielny przysmak, a także olej tłoczony tradycyjnymi metodami.

Całość artykułu - str. 29-30

 

Mniej stresu - lepsze mięso

Mniej stresu - lepsze mięso

Należy poszerzać wiedzę na temat zdrowia zwierząt, jak również odnośnie zmniejszenia lub całkowitej eliminacji czynników stresowych, zwłaszcza tych występujących w transporcie oraz przed ubojem. Stres to zaburzenie równowagi organizmu spowodowane czynnikiem fizycznym, psychologicznym, anatomicznym lub fizjologicznym. Już od dawna wiadomo, że stres wpływa negatywnie na organizm, zarówno ludzki, jak i zwierzęcy. W kontekście produkcji zwierzęcej rozpatrujemy wpływ stresu na jakość i bezpieczeństwo pozyskanego mięsa. Produkcja zwierzęca to kierunek stale rozwijający się, próbujący nadążać za postępem cywilizacyjnym przy jednoczesnym zachowaniu jak najwyższej jakości oferowanych produktów. Przez jakość mięsa należy rozumieć zespół wszystkich istotnych dla surowca mięsnego cech, które decydują o jego wartości użytkowej oraz konkretnie precyzujących, czy jest ono odpowiednie pod względem wartości odżywczej dla konsumenta. Całość artykułu - str. 36-37