W dniach 28-30 września 2022 r. odbyło się trzecie w tym roku „Spotkanie informacyjno-szkoleniowe dla pracowników Wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego i Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie wykonujących i wspierających zadania na rzecz Ogólnopolskiego Zespółu Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Na spotkaniu w Zielonej Górze czynnie brał udział zespół SIR z naszego województwa Lubelskiego: Małgorzata Seroka (Koordynator SIR), Marek Siuciak (Broker) oraz Piotr Zielenkiewicz (Broker).

W pierwszym dniu spotkania Koordynatorzy SIR z Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku jako gospodarze omówili funkcjonowanie Sieci na ich obszarze. W następnej części spotkania odbyła się prezentacja operacji realizowanych przez Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego w ramach SIR.  Krajowy broker innowacji Aleksander Bomberski omówił VI nabór wniosków w ramach działania „Współpraca” oraz zaprezentował wraz z zainteresowanymi analizę sytuacji w funkcjonujących Grupach Operacyjnych. Na koniec spotkania omówione zostały zmiany do Planu Operacyjnego KSOW na lata 2022-2023 oraz bieżące sprawy związane z funkcjonowaniem SIR.

Kolejny dzień  przeznaczony był na wizyty studyjne u trzech inspirujących Partnerów SIR prowadzących produkcję rolniczą na terenie województwa lubuskiego. Wizyta rozpoczęła się  w Lubuskie Angusowo - gospodarstwie prowadzącym rolnictwo w systemie regeneratywnym. Następnym punktem  punktem programu była wizyta w gospodarstwie naturalnym „Malinówka”, w którym oprócz wizytacji gospodarstwa odbyły się również warsztaty związane z produkcją wysokiej jakości produktów kiszonych. Na koniec grupa uczestników udała się do „Winnicy Łukasz”, gdzie poznała tajniki uprawy winorośli i produkcji lokalnego wina. Wydarzenie obfitowało w wiele atrakcji np. Degustacja win z winnicy która zakłada sensoryczną analizę wina i jego ocenę. Sztuka degustacji wina pozwala na pełne zaangażowanie zmysłów w proces kosztowania tego trunku. Taka pogłębiona analiza jest szczególnie istotna przy krytycznej ocenie i porównywaniu win z jakimś realnym lub teoretycznym standardem. Następnym etapem w winnicy była degustacja sera z lokalnej serowarni umiejscowionej blisko winnicy, co pozwoliło nam w pełni docenić zalety serów. Prawdziwa degustacja pozwoliła ocenić strukturę sera, jego aromat i barwę. Uświadomiono nas, że konsumpcję zaczynamy od serów łagodnych, przechodząc stopniowo do bardziej wyrazistych. Powierzchnia sera powie nam wiele o jego stanie, rodzaju, a nawet jakości.

Trzeci, ostatni dzień spotkania poświęcony był omówieniu tematów związanych z funkcjonowaniem i zadaniami Krajowej Sieci Wspólnej Polityki Rolnej (KSOW+), jak również omówieniu i analizie warunków tworzenia oraz funkcjonowania Grup Operacyjnych w ramach WPR na lata 2023-2027. Na koniec odbyły się konsultacje indywidualne z koordynatorami SIR i brokerami innowacji.

Piotr Zielenkiewicz

Bydło Angusy

gospodarstwo malinówka

Gospodartwo Angusowo

Gospodartwo Malinówka

winnica grupowe

Winnica

Wizyta w gospodartwie Angusowo