W ramach Dni Otwartych Drzwi w Końskowoli 30 czerwca 2019r. odbyła się Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Na wystawie swoje zwierzęta zaprezentowało 25 hodowców. Można było podziwiać najpiękniejsze okazy koni, drobiu, ptactwa ozdobnego, gołębi, królików oraz owiec. Po raz piąty w dniu 30 czerwca 2019r. odbyła się ocena królików we współpracy LODR i Stowarzyszenia Hodowców Królików Rasowych i Ptaków Ozdobnych na terenach wystawowych w Końskowoli. Komisja sędziowska składająca się z sędziów – rzeczoznawców ds. fenotypu królików dokonała oceny wystawianych zwierząt w oparciu o obowiązujący wzorzec i wyłoniła czempiony.

Lokalna grupa działania ,,Zapiecek” zaprasza do udziału w szkoleniu pt. ,,Lokalne grupy działania województwa lubelskiego – szanse i wyzwania w perspektywie okresu 2019-2023”, które odbędzie się w dniach 10-11 lipca 2019 roku w hotelu pod Kasztanami, ulica. Krężnicka 96 A, 20-518 Lublin. Podczas szkolenie będzie można zapoznać się z tematyką dotyczącą:

Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej dnia 21 lipca 2019 roku o godzinie 14.00 tej w parku im. św. Jana Pawła II w Kraśniku organizuje Festiwal Kulinariów i Sztuki Ludowej. Podczas Festiwalu odbywać się będą występy artystyczne zespołów, warsztaty kulinarne dla dzieci, potyczki kulinarne dla dorosłych, konkurs na najciekawsze stoisko oraz królową potraw. Ponadto odbywać się będzie gotowanie na scenie przez Kevina Ainstona, wraz z degustacją dla uczestników festiwalu, a także jarmark produktów lokalnych i tradycyjnych z powiatu kraśnickiego i ościennych województw.

Doroczny Dzień Otwartych Drzwi w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli za nami. W tym roku po raz pierwszy odwiedzający nas goście mogli uczestniczyć w warsztatach pt:”Zakładamy ogród w słoiku”, zorganizowanych przez Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich. Podczas warsztatów uczestnicy poznali tajniki jak własnoręcznie wykonać ekosystem zamknięty w szklanym naczyniu. W części praktycznej korzystając z przygotowanych materiałów takich jak: narzędzia, rośliny, szklane naczynia, podłoże, detale dekoracyjne: kora, szyszki, kamyczki, zainteresowani stworzyli przepiękne mini ogrody. Wszyscy biorący udział w warsztatach byli bardzo zadowoleni, a prace które powstały, przeszły najśmielsze oczekiwania.

Jest zgoda Komitetu Monitorującego PROW 2014-2020, który pozytywnie zaopiniował projekt nowego działania w zakresie dobrostanu zwierząt. Nowe działania będą dotyczyć bydła oraz trzody chlewnej i zakładają wsparcie finansowe dla gospodarstw, które będą wprowadzać dodatkowe praktyki i działania wykraczające poza obowiązujące  normy i regulacje z zakresu dobrostanu. Planuje się, że na realizację działania które zostanie uruchomione jeszcze w 2020 r. w ramach PROW 2014-2020 przeznaczonych będzie około  50 mln euro.

W dniu 10 czerwca b.r. w Pałacu Belweder w Warszawie odbyła się uroczysta gala podsumowująca 26 edycję konkursu AgroLiga z udziałem pary prezydenckiej - Andrzeja Dudy oraz Agaty Kornhauser-Duda oraz ministra rolnictwa i rozwoju wsi - Jana Krzysztofa Ardanowskiego, a także przedstawicieli najważniejszych instytucji rolniczych.  Nagrodzono najlepszych rolników oraz firmy sektora rolniczego z całego kraju. W wydarzeniu wzięli udział również dyrektorzy LODR w Końskowoli – Wiesław Orzędowski oraz Waldemar Banach wraz z pracownikami.

Mięso pozyskiwane z owiec to jagnięcina (z jagniąt poniżej 6 miesiąca życia) oraz uzyskiwana z dorosłych zwierząt baranina. Jest to jedno z najzdrowszych mięs, szczególnie to z owiec wypasanych na pastwiskach. Ze względu na wysokie walory odżywcze jagnięcina ma dobrą przyswajalność i lekką strawność. Jagnięcina jest mięsem delikatnym, zalecanym przez dietetyków małym dzieciom. Znajdziemy w niej przede wszystkim sporo cennego białka, stanowiącego główny budulec mięśni, istotne dla naszego zdrowia pierwiastki śladowe i minerały np. potas, żelazo, magnez czy cynk.