Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich o Nagrodę Małżonki Prezydenta RP organizowany jest przez Kancelarię Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Zainicjowany przez Małżonkę Prezydenta RP – Agatę Kornhauser –Dudę, został objęty Jej Honorowym Patronatem.

20 listopada 2021 r. ruszył nabór do II edycji Konkursu. Zgłoszenia do Konkursu przyjmowane będą do 28 lutego 2022 r.

W dniach 13 i 20 października 2021 roku w ramach projektu zrealizowanego przez Centrum Doradztwa Rolniczego oddział w Radomiu, na temat „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego i rolniczy handel detaliczny”, doradcy z województwa mazowieckiego gościli na Lubelszczyźnie. W ramach projektu zorganizowane zostały warsztaty dla doradców w gospodarstwach zajmujących się różnymi formami przetwórstwa w naszym regionie.

29 listopada 2021 r. odbyło się pierwsze posiedzenie Rady Społecznej Doradztwa Rolniczego działającej przy Lubelskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, powołanej na lata 2021 -2026. Rada Społeczna Doradztwa Rolniczego jest organem opiniodawczo-doradczym Dyrektora LODR w Końskowoli powoływanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na podstawie Ustawy z dnia 22 października 2004 r. o jednostkach doradztwa rolniczego (Dz. U. z 2020 r. poz. 721).  W imieniu Ministra nominacje wręczył Dyrektor LODR w Końskowoli - Wiesław Orzędowski.

Logo UE KSOW PROW

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

SPRAWOZDANIE Z WYJAZDU STUDYJNEGO DO WŁOCH (EMILIA-ROMAGNA, OKOLICE BOLONII), ZREALIZOWANEGO W DNIACH 18-22.10.2021r. ORAZ 4 KONFERENCJI POWYJAZDOWYCH W RAMACH PROJEKTU:

 „Integracja w rolnictwie a produkcja żywności wysokiej jakości i zdolność do wdrażania innowacji na przykładzie Włoch” 

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu zainicjował projekt za pośrednictwem Programu Konopnego pt. „HenolaHepm”- rok 2022 rokiem Henoli !. Projekt skierowany jest do osób zainteresowanych uprawą konopi przemysłowych, którego celem jest zbadanie parametrów dużej ilości plantacji towarowych konopi przemysłowych odmiany Henola w zróżnicowanych warunkach glebowo-klimatycznych w Polsce w kontekście czynników wpływających na wzrost wydajności plonu ziarna z ha. Badania te pozwolą na określenie optymalnej agrotechniki dla uprawy odmiany Henola dla różnych lokalizacji i czynników mających wpływ na plon. Odmiana ta została wyróżniona Polskim Produktem Przyszłości i uzyskała bardzo wysokie plony w roku 2021.

My i RYBY – jak Europejski Fundusz Morski i Rybacki zmienił otoczenie wokół nas. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizuje konkurs pt. ,,My i RYBY – jak Europejski Fundusz Morski i Rybacki zmienił otoczenie wokół nas”.

Lubisz malować, rysować albo wyklejać? Zauważyłaś/eś zmiany związane z działalnością Funduszu w Twojej okolicy? Chcesz się tym z nami podzielić? Jeśli tak, to ten konkurs jest właśnie dla Ciebie!

Logo: Unii Europejskiej, SIR, KSOW, PROW 214-2020„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” 
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej 
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

W dniu 22. 11.2021 r. w Puławach odbyła się konferencja „Świadomość konsumenta, a kształtowanie rynków produkcji ekologicznej w Polsce” mająca na celu ukierunkowanie zarówno producentów i konsumentów na działania zmierzające do rozwoju produkcji ekologicznej w naszym kraju. W obecnym czasie, kiedy priorytetem staje się zwiększanie powierzchni upraw ekologicznych bardzo ważną kwestią jest kształtowanie świadomości ekologicznej. Zarówno świadomość konsumencka, jak również świadomość klimatyczna, mają duży wpływ na nawyki żywieniowe społeczeństwa kształtując popyt na produkty ekologiczne.