Logo UE KSOW PROW

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

SPRAWOZDANIE Z WYJAZDU STUDYJNEGO DO WŁOCH (EMILIA-ROMAGNA, OKOLICE BOLONII), ZREALIZOWANEGO W DNIACH 18-22.10.2021r. ORAZ 4 KONFERENCJI POWYJAZDOWYCH W RAMACH PROJEKTU:

 „Integracja w rolnictwie a produkcja żywności wysokiej jakości i zdolność do wdrażania innowacji na przykładzie Włoch” 

W dniach 18-22.10.2021r. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "POLSKA EKOLOGIA"– Partner KSOW – zrealizowało 5 dniowy wyjazd studyjny do Włoch w okolice Bolonii (region Emilia-Romagna). Partnerami dodatkowymi KSOW w ramach projektu byli: Gmina Tuczna, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Po powrocie zorganizowano 4 konferencje (w dniach 25-28.10.2021 roku) w siedzibach Ośrodków Doradztwa Rolniczego, które były Partnerami dodatkowymi w projekcie. Przedyskutowano na nich i przekazano zainteresowanym osobom zdobytą wiedzę i doświadczenia.

Pierwszy i ostatni dzień przeznaczone były na transfery (do Włoch i z powrotem) autokarem. Program obejmował następujące zagadnienia: produkcja żywności wysokiej jakości; poprawa relacji w łańcuchach produkcji i tworzenie krótkich łańcuchów dostaw, upowszechnianie wiedzy w zakresie systemów jakości żywności; wspieranie rozwoju społeczeństwa cyfrowego na obszarach wiejskich; wspieranie tworzenia sieci współpracy partnerskiej dotyczącej rolnictwa i obszarów wiejskich; integracja (pozioma i pionowa) oraz jej wpływ na zdolność do wdrażania innowacji w rolnictwie oraz optymalizacja współpracy samorządu terytorialnego z lokalnym rolnictwem. Włochy (a szczególnie region Emilia-Romagna) to kraj zdecydowanie wiodący w tych dziedzinach natomiast w naszym kraju sytuacja przedstawia się dużo gorzej, jest bardzo dużo do zrobienia, stąd chęć zdobycia doświadczeń i nauki od najlepszych. W celu zapoznania uczestników ze sposobem funkcjonowania wymienionych tematów we Włoszech zorganizowano 5 wizyt studyjnych: 2 wizyty u lokalnych rolników oraz spotkania z: samorządem lokalnym, organizacją producentów i przetwórców oraz organizacją zrzeszającą firmy doradcze i certyfikujące.

W wyjeździe studyjnym uczestniczyło 20 osób reprezentujących 4 województwa: kujawsko-pomorskie, lubelskie, podkarpackie i wielkopolskie, wywodzących się z różnych środowisk: rolnicy, doradcy, przedstawiciele samorządu terytorialnego i nauki. Obsługą uczestników zajmowało się 2 ekspertów – w zakresie produkcji żywności wysokiej jakości (w tym żywności ekologicznej) oraz w zakresie integracji i innowacji w tym cyfryzacji rolnictwa a także tłumacz. Województwo kujawsko-pomorskie reprezentował 1 doradca oraz 4 rolników, województwo lubelskie 1 doradca, 2 rolników, 1 naukowiec oraz 1 samorządowiec, województwo podkarpackie 2 doradców i 3 rolników natomiast województwo wielkopolskie 2 doradców, 2 rolników oraz 1 naukowiec.

W trakcie wyjazdu odbyły się:

  • dwie wizyty studyjne w działających w szerszych strukturach i stosujących rozmaite rozwiązania innowacyjne gospodarstwach rolnych prowadzących produkcję w ramach systemów jakości żywności, przetwarzających we własnym zakresie wszystkie produkowane w nich surowce i dokonujących sprzedaży swoich wyrobów w ramach krótkich łańcuchów, w znacznej mierze na rynki lokalne. Pierwsze z gospodarstw prowadzi od 150 lat w modelu rodzinnym produkcję octu balsamicznego Aceto Balsamico di Modena IGP, drugie natomiast organiczną - unijny system certyfikowania produktów rolnictwa ekologicznego - biodynamiczną produkcję wina

oraz spotkania ze ściśle ze sobą współpracującymi instytucjami otoczenia rolnictwa,  wspierającymi rolników w celu wykreowania i podtrzymywania optymalnego dla nich środowiska do działania i rozwoju:

  • Dyrekcją Generalną do spraw Rolnictwa, Łowiectwa i Rybołówstwa Regionu Emilia-Romagna – instytucja samorządowa,
  • Bioagricoop - lokalną organizacją producentów żywności wysokiej jakości działających przede wszystkim
    w ramach krótkich łańcuchów dostaw,
  • AssoCertBio - organizacją zrzeszającą 10 głównych podmiotów zajmujących się certyfikacją produkcji żywności organicznej,

które stosują innowacyjny system informatyczny – platformę rejestrującą wszystkie transakcje w zakresie certyfikowanej żywności i kontrolującą jej wprowadzanie do obrotu. Ma to na celu zapobieganie fałszowaniu żywności wysokiej jakości i uniemożliwianie sprzedaży ilości większych niż wynika to z posiadanych zasobów.

Następnie przedyskutowano i przekazano zdobytą wiedzę i doświadczenia na 4 konferencjach. Ich uczestnikami okazały się osoby bardzo zainteresowane podejmowaną tematyką, które naprawdę chcą dążyć do poprawy relacji w łańcuchach produkcji żywności w Polsce oraz stworzyć warunki do pełnego wykorzystania ogromnego potencjału drzemiącego w naszej branży rolnej.

Efektem operacji jest podniesienie wiedzy grupy docelowej (uczestników zarówno wyjazdu studyjnego jak i spotkań) oraz zapoznanie się przez nich z dobrymi praktykami w zakresie produkcji żywności wysokiej jakości (w tym żywności ekologicznej) oraz certyfikacji produkcji, krótkich łańcuchów dostaw, rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w zakresie małego przetwórstwa lokalnego, innowacyjności (w tym rozwoju społeczeństwa cyfrowego) i integracji w rolnictwie oraz tworzenia sieci współpracy partnerskiej dotyczącej obszarów wiejskich na podstawie poznanego modelu włoskiego. We Włoszech zaobserwowano przede wszystkim:

  • ścisłą współpracę rolników oraz zaawansowaną integrację poziomą umożliwiającą budowę partnerskich relacji w łańcuchach produkcji żywności,
  • powszechną certyfikację i świetną, profesjonalną, wspieraną przez samorząd lokalny promocję certyfikowanych w ramach różnych systemów produktów żywnościowych,
  • dążenie do przetwarzania wyprodukowanych surowców w gospodarstwach i sprzedaży jeśli to tylko możliwe w ramach krótkich łańcuchów,
  • otwartość na innowacje i chęć uczestnictwa w projektach badawczych a później wdrażania niekiedy prostych i nieskomplikowanych rozwiązań ułatwiających codzienną pracę i poprawiających jakość produkcji w gospodarstwach rolnych,
  • ogromne zaangażowanie instytucji samorządowych oraz centralnych we wspieranie rolnictwa i kreowanie środowiska sprzyjającego stabilnej pracy, inwestowaniu i rozwojowi poprzez wprowadzanie przejrzystych i stabilnych przepisów,
  • integrację i współpracę pomiędzy podmiotami doradczymi i certyfikującymi,
  • ścisłą współpracę, zaufanie oraz wzajemne wspieranie się i grę do jednej bramki wszystkich podmiotów funkcjonujących w branży rolno-spożywczej, co przekłada się ona ogromny sukces włoskich produktów i włoskiej kuchni na rynkach światowych.

O sukcesie operacji zdecydował skuteczny sposób selekcji uczestników wyjazdu i ekspertów a także optymalny wybór podmiotów, z którymi przeprowadzono spotkania. Forma spotkań bezpośrednich umożliwiła zapoznanie się przez uczestników z dobrymi praktykami w zakresie wskazanych powyżej zagadnień będących tematami projektu.

Wspólna długa podróż autokarem dała również możliwość zapoznania i budowy relacji pomiędzy uczestnikami, co może stanowić podstawę do przyszłej owocnej współpracy na rzecz polskiego rolnictwa.