Ogórek siewny jest ulubionym warzywem wielu Polaków. W lecie zajadamy się nim na surowo i w postaci małosolnych a poza sezonem chętnie sięgamy po kiszone, konserwowe, korniszony i różnego rodzaju sałatki. Sporadycznie trafi się ktoś kto w ogóle nie jada ogórków. W naszym kraju ogórek jest przede wszystkim rośliną uprawną, ale wyciąg z tego warzywa znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ogórki są spożywane na całym świecie, a Polska jest niedoścignionym liderem wśród krajów Unii Europejskiej w produkcji ogórków.

Ogórki mają wiele cennych właściwości odżywczych. Jest nią między innymi kukurbitacyna, którą powszechnie uważamy za właściwość dyskwalifikującą ogórki przed spożyciem a ona ma cenne działanie na organizm.

Ogórki są niskokaloryczne, a przy tym zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji – witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. Zawarte w ogórkach substancje odżywcze sprawiają, że warzywa te wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Znajdująca się w ogórkach kukurbitacyna nie tylko nadaje im gorzkawy smak, ale przede wszystkim ma działanie antynowotworowe – hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki czy piersi. Przeciwnowotworowe właściwości ogórka wzmacniają obecne w tym warzywie flawonoidy.

Dzięki zawartości błonnika, potasu i magnezu, ogórki pomagają również regulować ciśnienie krwi – stąd do diety powinny włączyć je osoby cierpiące na nadciśnienie. Ogórki są też polecane chorym na cukrzycę. Warzywa te mają bardzo niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 15. Zdaniem naukowców regularne spożywanie ogórków pozwala jednocześnie obniżyć poziom cukru oraz cholesterolu LDL we krwi.

Ogórki mają także działanie moczopędne – w ten sposób zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie, pomagają usuwać jej nadmiar oraz niwelują obrzęki. Warzywa te sprzyjają również oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz wspierają metabolizm. Ponadto ogórki zmniejszają aktywność enzymów prozapalnych, redukując w ten sposób stany zapalne. W ogórkach znajdziemy też duże ilości krzemionki – wzmacnia ona tkankę łączną i poprawia kondycję stawów.

Ogórki mają korzystny wpływ także na układ pokarmowy – zapobiegają zgadze, łagodzą dolegliwości związane z refluksem żołądkowo-jelitowym oraz wspierają oczyszczanie jelit ze złogów. Ogórki są warzywami zasadotwórczymi, dlatego wspomagają również odkwaszanie organizmu. Tę właściwość docenią zwłaszcza osoby, które skarżą się na częste infekcje, uczucie zmęczenie, brak energii czy trudności z koncentracją i pamięcią, co może sugerować właśnie zakwaszenie organizmu.

Ogórki zawierają też fisetynę, czyli polifenol roślinny z grupy flawonoidów, który chroni komórki nerwowe przed starzeniem się, poprawia pamięć i zdolność uczenia się oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Warto także wiedzieć, że ogórki w blisko 97% składają się z wody, dzięki czemu doskonale nawadniają organizm i pozwalają szybko ugasić pragnienie. Właściwości prozdrowotne wykazują również kiszone ogórki, które pomagają wzmocnić organizm po chorobie. Z kolei sok z kiszonych ogórków wspiera utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-zasadowej organizmu, podnosi jego odporność i korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy.

"Niech pożywienie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem"

Hipokrates, żyjący 400 lat p.n.e. wierzył, że ludzki organizm posiada wrodzoną zdolność do samoleczenia, a pożywienie stanowi podstawę naszego zdrowia i zapobiegania wszelkim chorobom. Praktycznie wszystkie dzisiaj diagnozowane choroby są dietozależne i większości z nich można by uniknąć, stosując właściwą profilaktykę w postaci prawidłowej, zdrowej diety.

Cieszący się wzięciem ogórek króluje w każdym przydomowym ogrodzie. Wszystkie gospodynie znają się na jego uprawie. Żeby wyprodukować jak najlepszy i  zdrowy surowiec do ochrony roślin przed patogenami poszukują nie chemicznych środków ochrony.

Jak ekologicznie chronić uprawę ogórków przed chorobami?

W polowej uprawie ogórka najgroźniejszymi chorobami są mączniak rzekomy i bakteryjna kanciasta plamistość liści ogórka. Do ich zwalczania możemy zastosować kilka środków zakwalifikowanych do ochrony upraw ekologicznych. Warto zwrócić uwagę na zawartość substancji czynnej, by tak jak w przypadku ochrony upraw konwencjonalnych, zastosować rotację środków.

Przykłady polecanych środków na stronie Instytutu Ochrony Roślin

Nazwa środka ochrony

Dawka/Stężenie

Maksymalna liczba zabiegów

Zwalczany patogen

Termin stosowania

Poliversum WP

Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,15 kg/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.

Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.

Mączniak rzekomy dyniowatych,

Zgorzel siewek

Pierwszy zabieg wykonać w fazie 2 – 3 liści właściwych ogórka.

Drugi zabieg wykonać przed kwitnieniem ogórka.

Trzeci zabieg wykonać po drugim zbiorze ogórka.

Miedzian 50 WP

Maksymalna dawka środka do jednorazowego zastosowania: 3,0 kg/ha.

Zalecana dawka środka do jednorazowego zastosowania: 2,5 kg/ha – 3,0 kg/ha.

W przypadku stosowania środka w maksymalnej dawce 3,0 kg/ha liczbę zabiegów

ograniczyć do 2 w sezonie wegetacyjnym.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.

Odstęp pomiędzy zabiegami: 7 - 10 dni.

 

Bakteryjna kanciasta plamistość, mączniak rzekomy dyniowatych

Zabiegi wykonywać od fazy gdy na pędzie głównym otwarty jest drugi

kwiat, do fazy gdy 8 owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą (fazy

BBCH 62–78).

Armicarb SP

 

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 kg/ha.

Zalecane stężenie: 0,3% (zalecana ilość cieczy użytkowej 10 l/100m2).

6

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni .

Mączniak prawdziwy

Środek stosować zapobiegawczo od fazy całkowicie rozwiniętych liścieni do fazy pełnej

dojrzałości , gdy wszystkie owoce mają typową barwę (BBCH 10 – 89).

Karbicure SP

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 kg/ha.

Zalecane stężenie: 0,3% (zalecana ilość cieczy użytkowej 10 l/100m2).

6

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni .

Mączniak prawdziwy

Środek stosować zapobiegawczo od fazy całkowicie rozwiniętych liścieni do fazy pełnej

dojrzałości , gdy wszystkie owoce mają typową barwę (BBCH 10 – 85).

Limocide

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni .

Mączniak prawdziwy,

 

środek stosować od fazy 2 liścia do fazy pełnej dojrzałości (BBCH 12-89).

Limocide

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 l/ha

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni .

Mączliki: ostroskrzydły, poinsecjowy, warzywny

środek stosować od fazy 2 liścia do fazy pełnej dojrzałości (BBCH 12-89)

PREV-AM

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni .

Mączniak prawdziwy,

środek stosować od fazy 2 liścia do fazy pełnej dojrzałości (BBCH 12-89)

PREV-AM

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 l/ha

Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni .

Mączliki: ostroskrzydły, poinsecjowy, warzywny

środek stosować od fazy 2 liścia do fazy pełnej dojrzałości (BBCH 12-89)

Nordox 70 WG

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,33 kg/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.

Odstęp między zabiegami: 7 - 14 dni

Alternarioza, antraknoza, fytoftoroza

Środek stosować od fazy 5 liścia do fazy osiągnięcia przez 80% owoców

typowej barwy (BBCH 15 - 89)

Urtica spp.

Nazwa zwyczajowa: pokrzywa

do 75 g/l (świeża pokrzywa) lub 15 g/l (sucha masa) filtracja

Zabiegi od 1 do 6. Odstęp pomiędzy zabiegami (min) 7 do 15 dni.

Mączniak prawdziwy, Alternarioza dyniowatych

Do fazy BBCH 89 (typowy w pełni dojrzały kolor)    

 

Więcej informacji i szerszy wybór środków na stronie Instytutu : https://www.ior.poznan.pl/1631,srodki-ochrony-roslin-do-upraw-ekologicznych

Zdrowy produkt to produkt, który wykazuje właściwości sprzyjające dobremu zdrowiu konsumenta. Ogórki wyprodukowane bez użycia chemii na pewno takie będą.

Bożena Reniuszek