Logo: Unii Europejskiej, SIR, KSOW, PROW 214-2020„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” 
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej 
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Rynek trzody chlewnej od paru lat mierzy się z wieloma problemami, między innymi z afrykańskim pomorem świń, wahaniem cen, wpływem koronawirusa czy brakiem pewności co będzie jutro. Z roku na rok obserwuje się zmniejszenie ilości gospodarstw utrzymujących świnie. Rok 2020 przyniósł spadki cen, które doprowadziły do tego, że produkcja wieprzowiny przestała przynosić zyski. Ograniczenie działalności gastronomii, hoteli czy różnego rodzaju imprez spowodowało spadek popytu między innymi na mięso wieprzowe.

Logo: Unii Europejskiej, SIR, KSOW, PROW 214-2020„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” 
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej 
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

W dniu 02.12.2020 r. odbyła się zorganizowana przez Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli wideokonferencja pod nazwą ,,Środowiskowe uwarunkowania zdrowia na obszarach wiejskich”.  Konferencja była wynikiem zapotrzebowania na wiedzę dotyczącą profilaktyki zdrowotnej. Wzrost ekologicznej świadomości konsumentów może spowodować wytworzenie popytu na produkty ekologiczne, leki ziołowe i kosmetyki naturalne. Efektem zwiększenia świadomości producentów rolnych może być wytworzenie rynków, które będą odpowiedzią na istniejące zapotrzebowanie.

Zgnilec amerykański to choroba zakaźna czerwiu pszczelego, wywoływana jest przez Penibacillus larvae – gram dodatni. Ta bakteria  wytwarza niezwykle wytrzymałe przetrwalniki. Najczęściej pojawia się latem, na początku choroby można zaobserwować zamarcie pojedynczych larw, które dość trudno dostrzec. Larwy matowieją i ciemnieją przybierając kolor od ciemno-kremowego poprzez brązowy, aż do prawie czarnego. Larwy stają się miękkie, zamieniają się w kleistą masę, którą jeśli trafimy na odpowiedni moment, można wyciągnąć z komórki za pomocą zapałki w postaci cienkich nitek (posiada zapach podobny do palonych włosów).

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego serdecznie zaprasza mieszkańców obszarów wiejskich województwa lubelskiego do wzięcia udziału w dwóch konkursach świątecznych na:

najładniejszą ozdobę piernikową,

najpiękniejszy stroik bożonarodzeniowy.

Pierwszy konkurs: „Piernikowe ozdoby świąteczne”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Konkurs dla Rolniczek, Rolników i Kół Gospodyń Wiejskich

Przyrządźcie tradycyjną potrawę bliską Waszemu sercu, a jej zdjęciem i opisem podzielcie się z nami!

W związku z pojawieniem się w Polsce grypy ptaków, Główny Lekarz Weterynarii apeluje do wszystkich hodowców drobiu o zachowanie szczególnej ostrożności i wzmocnienie stosowanych środków bioasekuracji podczas obsługi drobiu minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa.

Do podstawowych środków bezpieczeństwa biologicznego, należą:

Logo: Unii Europejskiej, SIR, KSOW, PROW 214-2020„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” 
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej 
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli kończy realizację projektu „Dobre i zdrowe – przetwarzanie i sprzedaż produktów z gospodarstwa rolnego”.