Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (z dnia 21 października 2015 r.) ogłosił możliwości składania wniosków o przyznanie pomocy w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 w terminie od dnia 1 grudnia 2015 r. do dnia 30 grudnia 2015 r.
Poddziałanie to daje możliwość objęcia wsparciem ponad 1000 zakładów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych.
Wnioskodawcą może być:
- osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej:
- zarejestrowana działalność w zakresie przetwórstwa lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych
- mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwo;
- rolnik, domownik, małżonek rolnika podlegający ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie, podejmujący wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych.
Wysokość wsparcia:
- 300 tys. zł., w przypadku rolnika, domownika lub małżonka rolnika, rozpoczynającego działalność objętą wsparciem;
- 3 mln zł., w przypadku przedsiębiorstw zajmujących się przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych;
- 15 mln zł., w przypadku przedsiębiorstwa będącego związkiem grup producentów rolnych lub zrzeszeniem organizacji producentów.
Warunki dostępu:
- wnioskodawca posiada numer indentyfikacyjny nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów;
- zdolność do realizacji i utrzymania planowanego przedsięwzięcia – udzielenie pomocy jest możliwe jedynie w przypadku, gdy realizacja operacji nie jest możliwa bez udziału środków publicznych (tzw. efekt deadweight);
- deklaracja zaopatrywania się (po zakończeniu realizacji operacji) w min. 50% całkowitej ilości surowców do produkcji na podstawie umów min. 3-letnich zawieranych z rolnikami, grupami producentów rolnych, organizacjami producentów, związkami grup, zrzeszeniami organizacji producentów, podmiotami wstępnie przetwarzającymi produkty rolne - umowy zawierają mechanizm ustalania cen;
- pomoc może być udzielona na realizację projektów w zakładach spełniających obowiązujące standardy higieniczno – sanitarne, ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt.
- szczegółowy wykaz rodzajów działalności objętych pomocą określony jest w załączniku nr 1 do rozporządzenia wykonawczego,
- inwestycje w sektorach przetwórstwa:
- mleka, mięsa (bez uboju o dużej skali)
- owoców i warzyw (bez prod. napojów winopodobnych i winopochodnych)
- zbóż (bez produkcji słodu)
- ziemniaków, jaj, miodu, lnu i konopi
- roślin oleistych, wysokobiałkowych
- przetwarzania produktów rolnych na cele energetyczne
- usługowe zamrażanie wraz z przechowywaniem produktów rolnych
- operacje dotyczące sprzedaży hurtowej produktów rolnych (nie dotyczy rolników):
- owoców i warzyw, kwiatów i roślin
- mleka i wyrobów mleczarskich
- mięsa i wyrobów z mięsa
- zboża, rzepaku, szyszek chmielowych
- materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych
- operacje nie mogą dotyczyć sprzedaży detalicznej (z wyjątkiem rolników) oraz uboju na dużą skalę
- wsparcie nie może dotyczyć budowy nowych zakładów sektorów PKD wskazanych w załączniku nr 2 do rozporządzenia wykonawczego (nie dotyczy rolników)
Koszty kwalifikowalne:
Koszty zakupu (wraz z instalacją) lub leasingu zakończonego przeniesieniem prawa własności:
- maszyn lub urządzeń do przetwarzania, magazynowania lub przygotowania produktów do sprzedaży,
- aparatury pomiarowej, kontrolnej oraz sprzętu do sterowania procesem produkcji lub magazynowania,
- urządzeń służących poprawie ochrony środowiska. Koszty zakupu oprogramowania służącego zarządzaniu przedsiębiorstwem oraz sterowaniu procesem produkcji i magazynowania.
Koszty ogólne (do 10% pozostałych kosztów kwalifikowalnych).
Koszty budowy wyłącznie w zakresie niezbędnym do wdrożenia inwestycji polegającej na zakupie maszyn i urządzeń. Wykluczony zakup środków transportu i używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu.
O kolejności przysługiwania pomocy zdecyduje suma uzyskanych punktów przyznanych na podstawie kryteriów wyboru określonych w rozporządzeniu.
Przetwórcy:
- grupa producentów rolnych, związek grup, organizacja producentów, zrzeszenie organizacji, spółdzielnia (5 pkt),
- nabywanie surowców do produkcji w ramach min. 3 letnich umów długoterminowych na poziomie powyżej 75% - po zakończeniu operacji w każdym roku (5 pkt),
- innowacyjność, ochrona środowiska lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu (5 pkt),
- uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości (3 pkt),
- przetwarzanie produktów rolnych pochodzących bezpośrednio od producentów ekologicznych – min. 10% surowców – po zakończeniu realizacji operacji (5 pkt),
- realizacja inwestycji w gminach należących do powiatów o najwyższym poziomie bezrobocia w kraju (max - 4 przy najwyższym bezrobociu),
- operacja dotyczy wybranych sektorów – załącznik nr 2 do rozporządzenia (2 pkt). Minimalna liczba punktów kwalifikująca do ubiegania się o wsparcie – 6,5 pkt.
Rolnicy:
- „młody rolnik” (3 pkt),
- innowacyjność, ochrona środowiska lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu(5 pkt),
- uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości (3 pkt),
- przetwarzanie produktów rolnych pochodzących bezpośrednio od producentów ekologicznych – min. 10% surowców – po zakończeniu realizacji operacji (5 pkt),
- realizacja inwestycji w gminach należących do powiatów o najwyższym poziomie bezrobocia w kraju (max 4 - pkt przy najwyższym bezrobociu),
- operacja dotyczy wybranych sektorów – załącznik nr 2 do rozporządzenia (2 pkt). Minimalna liczba punktów kwalifikująca do ubiegania się o wsparcie – 5 punktów.
Opracowano na podstawie:
Rozporządzenie MRiRW z dnia 5 października 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” objętego PROW na lata 2014-2020 (Dz. U. z 2015, poz. 1581)