„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister
Rolnictwa i Rozwoju Wsi Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
W dniach 19-20 czerwca w Kazimierzu Dolnym Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli zorganizował warsztaty zielarskie pt. „Innowacyjne podejście do ziół uprawnych i dziko rosnących”. Warsztaty zrealizowane zostały z Planu Operacyjnego KSOW na lata 2022-2023 w zakresie SIR. Uczestnikami warsztatów byli rolnicy, przetwórcy, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz rolnych, członkowie stowarzyszeń, osoby zainteresowane tematem.
Celem warsztatów był transfer wiedzy na temat innowacyjnych metod wytwarzania produktów z wykorzystaniem ziół, a także ich doboru pod kątem innowacyjnego zastosowania w różnych dziedzinach życia. Uczestnicy dowiedzieli się jakie właściwości zdrowotne i odżywcze posiadają zioła, zapoznali się z gatunkami ziół, sposobem ich pozyskiwania oraz łączenia ze sobą. Prowadzącą warsztaty była Pani Justyna Pargieła, która jest zielarzem-fitoterapeutą i naturopatą, autorka książki Dziczejmey w kuchni. Pani Justyna wprowadziła naszych uczestników w świat ziół zabierając ich na spacer na którym wskazała jak rozpoznać rośliny w naturalnych siedliskach. Omówione zostały ich właściwości lecznicze oraz zastosowanie kulinarne. W przeciągu dwóch dni uczestnicy nauczyli się robić napary, wywary, maceraty, czy nalewki z ziół dziko rosnących. Aby skorzystać z leczniczych właściwości roślin, potrzebna jest podstawowa wiedza na temat tego, jak i kiedy przygotowywać takie wyciągi. Niektóre substancje czynne rozpuszczają się w wodzie. Uzyskanie innych jest możliwe dopiero przy użyciu alkoholu o odpowiednim stężeniu. Ekstrahując materiał roślinny za pomocą różnych rozpuszczalników, możemy otrzymywać z tej samej rośliny, wyciągi o odmiennym działaniu. Dla przykładu napar z dziurawca działa zupełnie inaczej niż nalewka. Z drugiej strony obecność niektórych substancji czynnych może ułatwiać wchłanianie innych. Te wszystkie tajnik Nasi uczestnicy poznali w przeciągu dwóch bardzo intensywnych dni warsztatów. Wspaniała atmosfera warsztatów, którą stworzyła Pani Justyna oraz obecność mocno zaangażowanych uczestników sprawiła, że zawiązało się mnóstwo nowych owocujących na przyszłość inicjatyw.