W dniach 5-6 września br. uczestniczyliśmy w konferencji i wyjeździe studyjnym nt.” „Jakość i bezpieczeństwo żywności w małym przetwórstwie rolno-spożywczym” , którego organizatorem był Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w partnerstwie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Końskowoli oraz Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie.
Szkolenie adresowane było do mieszkańców obszarów wiejskich oraz doradców zajmujących się małym przetwórstwem rolno-spożywczym. Celem operacji było podniesienie świadomości i wiedzy uczestników konferencji w zakresie zachowania bezpieczeństwa i wysokiej jakości wytwarzanej żywności jako warunków podstawowych przy małym przetwórstwie rolno – spożywczym. W trakcie konferencji przedstawiono informacje z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności wytwarzanej w małych przetwórniach i rozprowadzanej w ramach krótkich łańcuchów dostaw. Konferencję otworzył i przedstawił jej założenia Pan Adam Niebrzydowski – dyrektor Podlaskiego Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
W ramach konferencji omówione zostało siedem bloków tematycznych:
- Małe przetwórstwo rolno – spożywcze na przykładzie innych krajów
- Bezpieczeństwo żywności – spełnianie wymogów higienicznych i weterynaryjnych w małym przetwórstwie produktów pochodzenia zwierzęcego
- Bezpieczeństwo żywności – spełnianie wymogów higienicznych i sanitarnych w małym przetwórstwie produktów pochodzenia roślinnego
- Wyróżnianie produktów wysokiej jakości – systemy jakości żywności
- Identyfikowalność i autentyczność żywności tradycyjnej i regionalnej
- Etyka w przetwórstwie żywności
- Sieciowanie producentów żywności, nowoczesne systemy sprzedaży.
W wyjazdowej części szkolenia uczestnicy mogli zwiedzić trzy obiekty z branży rolno-spożywczej:
- przetwórstwo mleka – Agnieszka i Marcin Bielec, Aulakowszczyzna 12, 16-140 Korycin
- przetwórstwo mięsa – Andrzej Dziekoński, Dziękonie 41, 19-100 Dziękonie gm. Jaświły
- przetwórstwo warzyw i owoców, W. I J. Wykowski – Spółka Jawna, ul. Szosa Zambrowska 122A, 18-400 Łomża
Sylwia Figiel