Polska jest potentatem w produkcji i eksporcie mięsa drobiowego. Od wejścia Polski do UE w 2004 roku sprzedaż tego mięsa za granicę zwiększyła się dwunastokrotnie. Aktualnie w Polsce produkuje się 1,5 miliona ton mięsa drobiowego. Z tego 1/3 opuszcza nasz kraj. W większości sprzedawane jest do Europy, ale mięso trafia też do Hongkongu, Wietnamu, Ghany czy Stanów Zjednoczonych.

"Kura znosi swoje jajo, ludzie jajo zabierają"...

Człowiek od zarania dziejów żywił się jajami zabierając je ptakom. Czyni to również i dziś. W starożytności Rzymianie niemalże każdą ucztę rozpoczynali od spożywania jaj. W przeszłości zjadano jaja różnych ptaków np. wronie, łabędzie, żurawie, a także indycze, kacze, przepiórcze i kurze.

Kury są najpopularniejszymi ptakami na świecie i najbardziej produktywnymi zwierzętami domowymi. Istnieje wiele dowodów na to, że kury to pierwsze udomowione zwierzęta wywodzące się od czerwonego kura, żyjącego do dziś w lasach Indii. W Egipcie pojawiły się już w 1500 roku p.n.e., potem między rokiem 700 a 600 p.n.e. znajdujemy je na wiejskich podwórkach w Grecji i Rzymie. W II wieku p.n.e. znalazły się także w Anglii oraz dotarły do Europy Środkowej.