- Szczegóły
Od odchowu cieląt zależy późniejsza zdrowotność i produkcyjność dorosłej krowy, dlatego tak istotny jest prawidłowy jego przebieg, odpowiednio zbilansowane żywienie oraz zapewnienie młodym jałóweczkom optymalnych warunków rozwoju. Właściwe utrzymanie w znacznym stopniu wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób i większe prawdopodobieństwo osiągnięcia przez jałówki swojego potencjału genetycznego. Wśród czynników znacznie wpływających na prawidłowy odchów cieląt jest żywienie krów zasuszonych.
- Szczegóły
Gdy przyjrzymy się wytycznym nowego Działania PROW 2014-2020 „Dobrostan zwierząt” (wariant 2.1 dobrostan krów mlecznych – wypas), zobaczymy, że według nich, sezon pastwiskowy już się zaczął. Niesprzyjające warunki pogodowe takie jak wahania temperatur, nadmierny brak wilgoci, nie sprzyjają wzrostowi traw na łąkach i pastwiskach. Z wypędzeniem bydła na upragniony i długo wyczekiwany wypas jeszcze się wstrzymamy, za to da nam to czas, by odpowiednio się do niego przygotować.
- Szczegóły
Białko jest najdroższym komponentem dawki, dlatego też ważne jest z jakiego źródła pochodzi. Duży udział kiszonki z kukurydzy oraz traw w żywieniu bydła wymaga stosowania pasz białkowych. Z reguły białko uzupełniane jest dodatkiem pasz treściwych, ale te niestety są bardzo drogie. Najtańsze białko, zawarte w kiszonkach z traw i lucerny, charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną i dużym rozkładem przez bakterie żwaczowe.
- Szczegóły
Pojęcie dobrostanu nie jest łatwe do zdefiniowania, gdyż składa się na niego szereg czynników. Dobrostan dotyczy organizmu zwierzęcia jako całości oraz wpływu środowiska na jego funkcjonowanie. Jedna z definicji mówi, że "dobrostan jest to stan osobnika odnoszący się do jego usiłowań radzenia sobie ze środowiskiem".
- Szczegóły
Agromarina sp. z o.o. w miejscowości Kulczyn-Kolonia w województwie lubelskim. W gospodarstwie uprawianych jest 1200 ha, stado bydła liczy 700 sztuk krów.
Strona 3 z 4