W związku z wydawaniem przez WIJHARS na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 25.06.2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz.U. z 2020 r. poz. 1324), decyzji zezwalających producentom ekologicznym na zastosowanie odstępstw od zasad produkcji ekologicznej

GŁÓWNY INSPEKTOR JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH informuje, że przywołany przepis wskazuje, że wojewódzki inspektor JHARS właściwy ze względu na miejsce prowadzenia działalności przez producenta ekologicznego, w drodze decyzji wydaje pozwolenie na zastosowanie odstępstw od warunków produkcji ekologicznej w przypadkach określonych w rozporządzeniu nr 889/2008, na wniosek o ich zastosowanie.

Koszty kontroli gospodarstwa ekologicznego związane  z kontrolą jednostki certyfikującej i ich refundacja

Jeśli gospodarstwo ekologiczne chce uzyskać certyfikat na produkty ekologiczne, musi być prowadzone zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Zgodność tę może potwierdzić jednostka certyfikująca (JC)  m.in. podczas kontroli tego gospodarstwa. Uzyskany certyfikat umożliwia gospodarstwu sprzedawanie  produktów w jakości ekologicznej w wyższych cenach. Jeżeli gospodarstwo bierze udział  w „Działaniu rolnictwo ekologiczne” –  certyfikat umożliwia mu dodatkowo uzyskanie dopłat z ARIMR do  zgłoszonych powierzchni upraw ekologicznych oraz refundację kosztów poniesionych za kontrolę.

Chcę ukazać sytuację sprzedaży ekologicznego żywca w Polsce na  przykładzie Q100 Sp.zo.o. Pytania kierowałem do Wiceprezesa spółki Tomasza Obszańskiego.

Jakie były początki działalności Q100 i czym obecnie zajmuje się spółka ?

Zakład przejęliśmy po firmie, która ogłosiła upadłość. Na początku skupowaliśmy tylko  konwencjonalne produkty. Od początku jednak chcieliśmy podjąć skup produktów ekologicznych.

Prowadzenie gospodarstwa ekologicznego nie jest łatwym przedsięwzięciem, wymaga wiedzy i doświadczenia. Zdobyte doświadczenie to efekt wielu lat pracy, które często pełne są problemów i wyzwań, jakie rolnik napotyka na swojej drodze. Barierą są przepisy prawne, trudności z pozyskaniem rynków zbytu, niesprzyjające sąsiedztwo, które nie wspiera rolnika w ekologicznym gospodarowaniu, a często powoduje dodatkowe utrudnienia.  Doświadczenie zdobywane przez rolnika jest zawsze okupione ciężka pracą, jest też ścieżką prób i błędów. To właśnie na błędach uczymy się najlepiej. Ma to szczególne odniesienie do  rolnictwa ekologicznego, które jest jeszcze ciągle mało popularne, brakuje programów ochrony, wypracowanych zaleceń agrotechnicznych. Rolnicy gospodarując niejednokrotnie popełniają błędy, dzięki którym my doradcy się także uczymy.