Gospodarka nawozami zielonymi w obliczu obecnej sytuacji, kiedy ceny nawozów mineralnych znacznie wzrosły i przy braku dostępności nawozów naturalnych staje się jednym z elementów dobrej praktyki rolnej. Wysiew międzyplonów ma istotne znaczenie w wielu kwestiach związanych z utrzymaniem żyzności gleby, zapewnieniem wysokich plonów, ale również zapewnia ochronę gleby przed erozją. Można więc powiedzieć, że jest to praktyka korzystna pod względem ekonomicznym, ale również środowiskowym. Niezwykle ważne jest, aby umiejętnie dobierać rośliny do rodzaju gleby z uwzględnieniem zasad prawidłowego płodozmianu.

Świadome rolnictwo ekologiczne to najbardziej innowacyjna technologia produkcji uwzględniająca wysoką jakość produkcji, poszanowanie  środowiska naturalnego i dbałość o zdrowie konsumenta. Rolnictwo ekologiczne od dłuższego czasu przeżywa  swój renesans. W dużej mierze przyczyniło się do tego  objęcie rolnictwa ekologicznego dotacjami do powierzchni upraw, wypłacanymi przez ARiMR w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich od 2004 r. Obecnie Komisja  Europejska wspiera rozwój obszarów użytkowanych ekologicznie, aby do 2030 r. stanowiły one 25 % powierzchni gruntów rolnych. Wcześniej rolnictwo ekologiczne w Polsce nie było tak popularne.

Ogórek siewny jest ulubionym warzywem wielu Polaków. W lecie zajadamy się nim na surowo i w postaci małosolnych a poza sezonem chętnie sięgamy po kiszone, konserwowe, korniszony i różnego rodzaju sałatki. Sporadycznie trafi się ktoś kto w ogóle nie jada ogórków. W naszym kraju ogórek jest przede wszystkim rośliną uprawną, ale wyciąg z tego warzywa znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ogórki są spożywane na całym świecie, a Polska jest niedoścignionym liderem wśród krajów Unii Europejskiej w produkcji ogórków.

Gospodarstwo Państwa Beaty i Romualda Perepeczo znajduje się w miejscowości Konstantyn, w Gminie Hanna, w powiecie włodawskim. Powierzchnia gospodarstwa to około 30 ha, z czego 24 ha stanowią użytki rolne. Uprawiany jest owies, mieszanka zbożowa i mieszanka strączkowo-zbożowa, gryka, lnianka siewna i cukinia, oraz inne warzywa na własne potrzeby. Prawie 6 ha stanowią trwałe użytki zielone. W gospodarstwie hodowane są kozy z przeznaczeniem na mleko, oraz kury nioski. Głównym kierunkiem prowadzonej działalności jest przetwórstwo mleka koziego.

Komisja Europejska postawiła przed nami nowe wyzwanie, które dotyczy zwiększania skali produkcji ekologicznej. Zgodnie z założeniami powierzchnia gruntów ekologicznych do 2030 r. powinna wynosić 25% wszystkich użytków rolnych w UE. Ta perspektywa spowodowała, że coraz częściej pojawiają się dyskusje i debaty w przestrzeni publicznej dotyczące realnych możliwości zwiększenia skali produkcji ekologicznej. Mimo podjętych już działań w postaci zwiększenia dopłat ekologicznych osiągnięcie celu wydaje się być daleką perspektywą, a wpływ na taki stan rzeczy ma wiele wzajemnie ze sobą powiązanych czynników. Cel wydaje się jak najbardziej słuszny, dlaczego zatem tak trudny do osiągnięcia?