Jak rozpoznać ekologiczną żywność pisaliśmy już niejednokrotnie, natomiast warto przypomnieć, że ekologia może obejmować wiele aspektów życia, a jednym z nich jest pielęgnacja skóry.  Kosmetyki  wnikają do wnętrza ciała, co nie pozostaje bez wpływu na nasz organizm. Stosując ekologiczne kosmetyki mamy pewność, że unikamy substancji, które mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.

Żywność, którą kupujemy w supermarkecie ma zazwyczaj długi termin ważności, jest ładnie opakowana i kolorowa. Przepełnione półki sklepowe, chwytliwe reklamy i pojawiające się co chwilę promocje wzbudzają w nas ochotę na zakupy. Tylko czy jesteśmy świadomi tego co my tak naprawdę jemy? Jak zmieniła się żywność na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat?

Dnia 03.10.2017 r. na zaproszenie nauczycieli Szkoły Podstawowej im. Bogumiła S. Lindego w Warszawie  udaliśmy się do stolicy, aby przeprowadzić cykl zajęć poświęconych ekologii i przyrodzie w klasach 0-IV. Program zajęć obejmował cztery bloki tematyczne, związane ze środowiskiem naturalnym oraz ekologicznym stylem życia.

19 października 2017 r. nasz ośrodek odwiedzili obcokrajowcy z Francji, Włoch, Hiszpanii, Grecji i Rumuni. Wizyta odbyła się w ramach realizacji projektu Erasmus+ Stay 3E, którego założenia obejmują również kwestie ekologiczne. Była to grupa uczniów i nauczycieli z zagranicznych krajów, którym towarzyszyły dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Puławach.

W sezonie wiosennym na naszej ścieżce dydaktycznej pojawiły się nowe ciekawostki przyrodnicze. Oprócz hodowli murarki grodowej we współpracy z Instytutem Pszczelnictwa w Puławach założyliśmy domek dla trzmiela rudego. Eksperyment polegał na umieszczeniu samicy trzmiela w drewnianym domku, który ustawiliśmy na poletku jasnoty białej. Domek został ustawiony w specjalnym izolatorze, który miał za zadanie uniemożliwić przedostanie się trzmiela na zewnątrz.