logotypy_MRIRW_ARiMR_KPO

Od 3 stycznia 2024 r. można będzie ubiegać się o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie ARiMR

W 2023 r. na Polu Doświadczalno - Wdrożeniowym prowadzono dwa doświadczenia z kukurydzą:

  1. Doświadczenie odmianowe założono we współpracy z firmami nasiennymi: Hodowla Roślin Smolice Sp. z o. o. Grupa IHAR, KWS Polska Sp. z o. o., Saaten-Union Polska sp. z o.o. oraz Nasiona Wronkowski.
  2. Doświadczenie z nawożeniem dolistnym założono we współpracy z firmą Agriport Sp. z o. o.

Warunki wegetacji dla roślin warzywnych w 2023 r. były na ogół mniej korzystne w porównaniu z rokiem poprzednim. Siewy warzyw nastąpiły z pewnym opóźnieniem spowodowanym niskimi temperaturami powietrza i zbytnią wilgotnością gleby. Ocieplenie, notowane w kolejnych tygodniach sprzyjało natomiast wysadzaniu rozsad i siewom warzyw odmian późnych. Znaczny spadek temperatur powietrza na początku maja stanowił silny czynnik stresowy dla roślin, zwłaszcza na plantacjach, na których nie stosowano osłon.

1 grudnia 2023 r. Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w zakresie oceny dyrektywy Rady z dnia 12 grudnia 1991 r. dotyczącej ochrony wód przed zanieczyszczeniami powodowanymi przez azotany pochodzenia rolniczego tzw. dyrektywy azotanowej.

Logo: Unii Europejskiej, SIR, KSOW, PROW 214-2020

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister
Rolnictwa i Rozwoju Wsi Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 

Gęś polska zyskuje na znaczeniu zarówno w Polsce, jak i za granicą. Walory mięsa gęsiego pochodzącego z Polski są niezwykle cenione przez naszych sąsiadów zza Odry. Gęsina stała się marką regionu kujawsko-pomorskiego, a więc niejako dobrem lokalnym. Promocja gęsiny najpierw w województwie kujawsko-pomorskim, a teraz również w innych regionach ma już swą tradycję.

Kolejny rok prac polowych i doświadczeń prowadzonych na polu Doświadczalno- Wdrożeniowym Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli dobiegł końca. W sezonie 2022/2023 prowadzone były m. in.: kolekcje odmian, doświadczenia z techniką siewu, uprawą bezorkową, wsiewkami roślin bobowatych oraz terminami i normami wysiewu. Testowane były również nowe preparaty oraz całe technologie związane z ochroną roślin i nawożeniem.

Poza tradycyjnymi miodami wytwarzanymi przez pszczoły z nektaru roślin na rynku coraz częściej można spotkać miody smakowe, z dodatkami czy też ziołomiody. Różnica między nimi wynika z różnych metod ich wytwarzania oraz stosowania różnych dodatków. Dzięki tym zabiegom miód zyskuje dodatkowe właściwości odżywcze oraz smakowe, stając się tym samym bardziej atrakcyjny do spożycia.