Operacja dofinansowana ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Operacja realizowana przez Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli
Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W dniu 18 września odbył się wyjazd studyjny „Zielona wiedza- wyjazd studyjny do gospodarstw ekologicznych działających w Krajowej Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych” do gospodarstw w województwie lubelskim. Celem wyjazdu było poznanie zasad funkcjonowania Krajowej Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych oraz dobrych praktyk w zakresie prowadzenia gospodarstwa w systemie rolnictwa ekologicznego.
Pierwszym punktem programu było przedstawienie uczestnikom definicji Krajowej Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych. Odniesiono się do warunków jakie należy spełnić aby dołączyć do Sieci. Omówiono również korzyści, które wynikają z działania w Sieci, zarówno dla gospodarstw, które są do niej wpisane jak i dla rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, którzy chcą te gospodarstwa wizytować.
Pierwsze gospodarstwo, które odwiedzili uczestnicy wyjazdu studyjnego to Ekologiczne Gospodarstwo Mleczne „Pod Kasztanem” państwa Beaty i Roberta Janowskich. Gospodarstwo położone jest w miejscowości Ludwinów w powiecie łęczyńskim. Specjalizuje się w chowie bydła mlecznego oraz przetwórstwie mleka pochodzącego z własnego gospodarstwa. Państwo Janowscy opowiedzieli krótko o historii swojego gospodarstwa. Omówili zasady gospodarowania w systemie rolnictwa ekologicznego, zarówno w zakresie produkcji roślinnej jak i zwierzęcej. Odnieśli się również do kontroli, które przeprowadzane są w gospodarstwie. Właściciele gospodarstwa zaprosili uczestników wyjazdu studyjnego do swojej przetwórni. Omówili funkcje urządzeń, które służą do produkcji. Przedstawili asortyment produktów, wytwarzanych w gospodarstwie. Pani Beata opowiedziała o sprzedaży za pośrednictwem sklepu internetowego oraz o marketingu produktów za pośrednictwem portali społecznościowych. Pan Robert omówił sposób pakowania i wysyłki paczek, które odbywają się z uwzględnieniem niskiej trwałości produktów mlecznych. Uczestnicy wyjazdu mieli również okazję obejrzeć budynki inwentarskie oraz stado krów mlecznych przebywających na wypasie. Pod koniec spotkania uczestnicy zostali zaproszeni do degustacji produktów mlecznych z gospodarstwa, w szczególności różnego rodzaju serów oraz jogurtów. Wizyta w Ekologicznym Gospodarstwie „Pod Kasztanem” zakończyła się zakupami uczestników w sklepku funkcjonującym przy przetwórni. Spotkanie to było cenną okazją do rozmowy nie tylko o rolnictwie ekologicznym, ale i marketingu, krótkich łańcuchach dostaw i budowaniu relacji z klientem. Odniesiono się również do konkursu na Rolnika Roku 2025 organizowanego przez fundację WWF, której państwo Janowscy zostali laureatami oraz do organizacji gospodarstw z zamkniętym obiegiem materii, którego są przykładem.
Druga wizyta uczestników wyjazdu studyjnego miała miejsce w gospodarstwie ekologicznym państwa Roberta Kuryluka i Moniki Styczek-Kuryluk położonego w miejscowości Holeszów w powiecie włodawskim. W gospodarstwie prowadzona jest, już od 1995 r., ekologiczna produkcja roślinna. Gospodarstwo oprócz certyfikatu produkcji ekologicznej posiada również znakowanie stowarzyszenia EKOLAND. Na areale około 30 ha uprawiane są dynia, fasola, orkisz, żyto, gryka oraz soczewica, seradela i ziemniaki. Od 2018 roku firma pani Moniki Styczek-Kuryluk sprzedaje produkty z gospodarstwa głównie w postaci przetworzonej jako mąki, otręby, kasze, oleje. Surowce do przetwarzania pochodzą z własnego gospodarstwa ale i innych gospodarstw ekologicznych. W ofercie znajdują się oleje z pestek dyni, słonecznika, orzecha włoskiego i rzepaku, które tłoczone są w wyspecjalizowanej tłoczni w Styrii, jednym z regionów Austrii. Podczas wizyty właściciel gospodarstwa, pan Robert, omówił zasady prowadzenia gospodarstwa rolnego w systemie rolnictwa ekologicznego. Zwrócił szczególną uwagę na stosowanie nawozów naturalnych, wysiew poplonów, sposoby odchwaszczania oraz układanie właściwego płodozmianu. Uczestnicy wyjazdu mieli okazję do obejrzenia pobliskich pól, na których uprawiana jest dynia. Zwiedzili także magazyn produktów gotowych, które sprzedawane są do konsumentów. Państwo Kurylukowie sprzedają swoje produkty bezpośrednio z gospodarstwa, w miarę możliwości- na różnego rodzaju targach związanych żywnością ekologiczną oraz prowadzą sprzedaż za pośrednictwem strony internetowej. W celu zamówienia produktów należy skontaktować się drogą mailową lub telefonicznie, co ma na celu budowanie relacji z klientem. Uczestnicy wyjazdu studyjnego mieli okazje do zakupu produktów bezpośrednio z gospodarstwa. Pod koniec spotkania mogli również spróbować potraw przygotowanych przez panią Monikę na bazie produktów z gospodarstwa m.in. chleba z olejami, ciasta oraz fasolki po bretońsku. Spotkanie w gospodarstwie było okazją do zobaczenia gospodarstwa, w którym celem jego właścicieli, jest produkcja żywności najwyżej jakości z jednoczesną dbałością o środowisko naturalne. Jednocześnie zwrócono szczególną uwagę na to jak sprzedaż produktów w formie przetworzonej powoduje zwiększenie dochodowości prowadzonego gospodarstwa.
Wyjazd studyjny do Ekologicznego Gospodarstwa „Pod Kasztanem” oraz do ekologicznego gospodarstwa rolnego pana Roberta Kuryluka i Moniki Styczek-Kuryluk okazał się cennym źródłem wiedzy i inspiracji do dalszych działań oraz miejscem do wymiany doświadczeń. Uczestnicy mieli okazję zobaczyć jak w praktyce funkcjonują dwa ekologiczne gospodarstwa, które są częścią Krajowej Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych. Właściciele tych gospodarstw, zgodnie z założeniami KSGD są otwarci do przyjmowania grup, dzielenia się swoją wiedzą, doświadczeniem oraz inspirowania innych do działania. Cechą wspólną odwiedzanych gospodarstw jest łącznie troski o środowisko, chęć wytwarzania wysokiej jakości produktów, promocja zdrowego stylu życia oraz budowanie relacji z konsumentami poprzez nawiązywanie kontaktów bezpośrednich. Wyjazd umożliwił nawiązanie kontaktów, które mogą być podstawą przyszłej współpracy.
Dominika Jałocha

















