Logo: Unii Europejskiej, SIR, KSOW, PROW 214-2020

W dniach 6–7 maja 2025 r. w klimatycznych wnętrzach Sokowirówka Studio Kulinarne w MONTIS Hotel & SPA w Poniatowej, odbyły się wyjątkowe warsztaty serowarskie organizowane przez Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli.

W ramach operacji „Wymiana wiedzy i doświadczeń lubelskich serowarów” spotkali się rolnicy i przetwórcy żywności, w tym osoby prowadzące działalność RHD i MLO w zakresie przetwórstwa mleka.

Każdy uczestnik przywiózł swój własny produkt – ser, jogurt lub twaróg – który został szczegółowo omówiony podczas pierwszego dnia warsztatów. To była prawdziwa wymiana wiedzy, doświadczeń i serowarskich pasji!

Warsztaty poprowadziła Pani Jolanta Lunitz, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem w produkcji twarogów oraz serów wysoko dogrzewanych.

W drugim dniu wydarzenia uczestników odwiedził Dyrektor LODR w Końskowoli, Pan Antoni Skrabucha, który wyraził uznanie za ogromne zaangażowanie i pasję uczestników. Na zakończenie, wraz z prowadzącą, wręczył uczestnikom dyplomy potwierdzające udział w warsztatach.

Dziękujemy wszystkim za aktywny udział i serdeczną atmosferę.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia