Nieopłacalna w ostatnich latach uprawa porzeczek przemysłowych wymusza na plantatorach szukanie bardziej korzystnych rozwiązań w produkcji i handlu tymi owocami, rokujących poprawę opłacalności. Jednym z nich jest produkcja owoców porzeczek czarnych, białych i czerwonych z przeznaczeniem jako owoce deserowe. Dotychczas mocno niszowa w Polsce uprawa porzeczek deserowych wyraźnie zaczyna się rozwijać za sprawą zainteresowania między innymi ze strony konsumentów krajowych jak i firm skupujących takie owoce w celach eksportowych.

Produkcja porzeczek deserowych wysokiej jakości charakteryzuje się dużą pracochłonnością przy wykorzystaniu niewielkich areałów i może być przedmiotem zainteresowania małych, rodzinnych gospodarstw rolnych Lubelszczyzny. Jednym z podstawowych warunków powodzenia w uprawie porzeczek wybitnie deserowych jest właściwy dobór odmian. Poniżej na fotografiach przedstawiono dostępne na naszym krajowym rynku preferowane, deserowe odmiany porzeczek czarnych, białych i czerwonych przydatne do uprawy w gruncie i pod osłonami. Więcej informacji na ten temat zostanie zamieszczone w artykule branżowym  kwietniowych Lubelskich Aktualności Rolniczych.

Zdzisław Partyka