W ramach XV edycji Konferencji Sadowniczej „Jagodowe trendy” w dniu 16.01.2019 r.  odbyło się forum „Orzechy – możliwości uprawy i zagospodarowania w warunkach Polski jako różnicowanie produkcji w gospodarstwach jagodowych”. W części poświęconej uprawie leszczyny wielkoowocowej prelegenci zwracali uwagę na właściwości smakowe i prozdrowotne orzechów produkowanych w Polsce w porównaniu do orzechów z krajów Europy Południowej czy Stanów Zjednoczonych.

Warunki klimatyczne Polski pod tą szerokością geograficzną wyjątkowo sprzyjają produkcji orzechów deserowych zarówno przeznaczonych do konsumpcji bezpośredniej jak i w celach przetwórczych. Do niedawna orzechy laskowe produkowane w Polsce stanowiły główne źródło zaopatrzenia rynku wewnętrznego w segmencie orzechów deserowych oferowanych sezonowo. W miarę przyrostu powierzchni nasadzeń i produkcji na skalę towarową stały się także przedmiotem eksportu głównie na rynek włoski. Handlowcy, kupcy i eksporterzy orzechów uczestniczący w forum zgodnie podkreślali niedostateczną jakość orzechów oferowanych przez polskich producentów. Aby temu zjawisku skutecznie przeciwdziałać należy spełnić szereg warunków w trakcie sezonu wegetacyjnego, a głównie w czasie zbioru i bezpośrednio po zbiorze orzechów. Na etapie tworzenia się zawiązków ich wzrostu i dojrzewania orzechów trzeba dokonać wielu zabiegów i czynności prowadzących do uzyskania zadawalających plonów wysokiej jakości. Jeżeli etap produkcji w sadzie leszczynowym zakończy się pomyślnie to pozostaje jeszcze jeden bardzo  ważny etap – zbiór orzechów i przygotowanie do sprzedaży. Według eksporterów i handlowców pożądaną przez nich jakość orzechów uzyskuje się przy sukcesywnym (w miarę samoistnego opadania ) 3- 4 krotnym zbiorze w czasie słonecznej, suchej pogody. Orzechy bezpośrednio po zbiorze powinny być obowiązkowo poddane procesowi dosuszania. Jednym z najważniejszych parametrów jakościowych zebranych orzechów jest ich wilgotność. Eksporterzy orzechów oferowanych na rynki zagraniczne oczekują wilgotności przed wysyłką na poziomie 6-7%. W praktyce nierzadko wilgotność oscyluje w granicach 15% i powyżej. Zbyt wilgotne orzechy nie nadają się do dłuższego przechowywania i obrotu. Ważną podpowiedzią ze strony eksporterów i handlowców skierowaną do producentów orzechów leszczyny wielkoowocowej produkowanych w Polsce jest określenie optymalnego terminu przygotowania i sprzedaży podsuszonych orzechów około 15 listopada. Gwarantuje to stosunkową dobrą jakość orzechów, zwiększa możliwości ich zbytu, oraz uzyskanie opłacalności produkcji i handlu.

Zdzisław Partyka