11 grudnia br. po raz kolejny w Lubelskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli odbyła się konferencja dla hodowców trzody chlewnej z województwa lubelskiego. W tym roku tematem przewodnim była „Ochrona zdrowia świń”. Spotkanie otworzył Dyrektor LODR w Końskowoli Andrzej Ryl. Podczas konferencji poruszyliśmy ważne tematy, które są istotne w produkcji trzody chlewnej. Nie mogło zabraknąć powtarzanej od paru lat, ale jednocześnie bardzo aktualnej tematyki związanej z bioasekuracją. Obowiązujące zasady bioasekuracji oraz stosowanie środków dezynfekcyjnych omówili przedstawiciele firmy CID LINES.

Analityk rynkowy Grzegorz Rykaczewski przedstawił jaki wpływ na rynek miało pojawienie się wirusa afrykańskiego pomoru świń. Wszyscy uczestnicy dostali pakiety bioasekuracyjne, które przywiózł i rozdał dyrektor generalny ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej – Tomasz Parzybut.

Poruszyliśmy również problem narastającej antybiotykoodporności. Lek. wet. Arkadiusz Dors z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach omówił znaczenie lekooporności drobnoustrojów, oraz jak racjonalnie stosować antybiotyki w hodowli trzody. Szacuje się, że zwierzęta hodowlane spożywają 73% wszystkich antybiotyków na świecie, w Polsce aż 60%. Tym samym Polska zajmuje 2 miejsce w Europie pod względem zużycia w hodowli zwierząt Krytycznie Ważnych Antybiotyków (tj. najsilniejszych w leczeniu chorób ludzi). Podkreślał, że naczelną zasadą stosowania antybiotyków powinno być Stosować tak często, jak to konieczne i tak rzadko, jak to możliwe”.  

Profesor Marek Babicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie przybliżył historię wpisu świń ras puławskiej, polskiej białej zwisłouchej (pbz), oraz wielkiej białej polskiej (wbp) na listę produktów tradycyjnych. Podkreślał że mięso z krajowych ras świń ma bardzo dobre walory smakowe i warto je promować, oraz sięgać po nie. Na listę produktów tradycyjnych trafiają produkty których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji (hodowli). Niewątpliwie żywność wysokiej jakości odgrywa w naszym kraju coraz bardziej znaczącą rolę, a konsumenci coraz częściej po nią sięgają i są gotowi zapłacić wyższą cenę.

Cieszymy się, że konferencja cieszyła się zainteresowaniem wśród rolników i że pomimo trudnej sytuacji na rynku trzody chlewnej nadal chcą poszerzać swoją wiedzę.

Na kolejną Konferencję zapraszamy już za rok.

Olga Noworolnik