W dniach 5-6 września br. uczestniczyliśmy w konferencji i wyjeździe studyjnym nt.” „Jakość i bezpieczeństwo żywności w małym przetwórstwie rolno-spożywczym” , którego organizatorem był Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w partnerstwie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Końskowoli oraz Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie.

Szkolenie adresowane było do mieszkańców obszarów wiejskich oraz doradców zajmujących się małym przetwórstwem rolno-spożywczym. Celem operacji było podniesienie świadomości i wiedzy  uczestników  konferencji w zakresie zachowania bezpieczeństwa i wysokiej jakości wytwarzanej żywności jako warunków podstawowych przy małym przetwórstwie rolno – spożywczym. W trakcie konferencji przedstawiono informacje z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności wytwarzanej w małych przetwórniach i rozprowadzanej w ramach krótkich łańcuchów dostaw. Konferencję otworzył i przedstawił jej założenia Pan Adam Niebrzydowski – dyrektor Podlaskiego Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

W ramach konferencji omówione zostało siedem bloków tematycznych:

  1. Małe przetwórstwo rolno – spożywcze na przykładzie innych krajów
  2. Bezpieczeństwo żywności – spełnianie wymogów higienicznych i weterynaryjnych w małym przetwórstwie produktów pochodzenia zwierzęcego
  3. Bezpieczeństwo żywności – spełnianie wymogów higienicznych i sanitarnych w małym przetwórstwie produktów pochodzenia roślinnego
  4. Wyróżnianie produktów wysokiej jakości – systemy jakości żywności
  5. Identyfikowalność i autentyczność żywności tradycyjnej i regionalnej
  6. Etyka w przetwórstwie żywności
  7. Sieciowanie producentów żywności, nowoczesne systemy sprzedaży.

W wyjazdowej części szkolenia uczestnicy mogli zwiedzić trzy obiekty z branży rolno-spożywczej:

  1. przetwórstwo mleka – Agnieszka i Marcin Bielec, Aulakowszczyzna 12, 16-140 Korycin
  2. przetwórstwo mięsa – Andrzej Dziekoński, Dziękonie 41, 19-100 Dziękonie gm. Jaświły
  3. przetwórstwo warzyw i owoców, W. I J. Wykowski – Spółka Jawna, ul. Szosa Zambrowska 122A, 18-400 Łomża

Sylwia Figiel