Szkolenie dla Producentów Mięsa Wołowego współorganizowane przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, które odbyło się w Końskowoli otworzył Dyrektor LODR Sławomir Plis oraz Prezes Zarządu PZHiPBM Jacek Zarzecki.

Wykład na temat profilaktyki weterynaryjnej w chowie bydła mięsnego wygłosił dr. n wet. Bogdan Konopka. Poruszone na nim zostały problemy chorób występujących w stadach bydła,  także potrzebie bioasekuracji w celu zmniejszenia rozprzestrzeniania się chorób.

Następnie dr. inż. Marcin Gołębiewski mówił o uwarunkowaniach ekonomicznych, efektywności i technologii w hodowli bydła mięsnego.

Pan Paweł Kopiński pracownik LODR Końskowola przedstawił możliwości finansowania, oraz warunki jakie należy spełnić starając się o uzyskanie środków z programów PROW 2014-2020.

Kierownik Programu i Kontraktacji Bydła Dywizja Wołowa ze Spółki SOKOŁÓW Pan Tomasz Hawryluk przedstawił prezentację o działalności Spółki, możliwości współpracy rolników z zakładami przetwórczymi, pomocą w uzyskaniu środków na zakup stada i gwarancję odbioru opasów.

Szkolenie zakończyło się degustacją dań z wołowiny sfinansowaną z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Fundusz Promocji Mięsa Wołowego chce poprzez kampanie promocyjne  zwiększyć świadomość konsumentów na temat walorów odżywczych i prozdrowotnych w diecie opartej na mięsie pochodzenia wołowego. Przyczynia się do mody na burgery (burgeromania), steki i dobrą wołowinę a tym samym zwiększa się spożycie mięsa wołowego, które obecnie wynosi niewiele ponad 2 kg na osobę rocznie.

Małgorzata Kochaniec