„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister
Rolnictwa i Rozwoju Wsi Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
W dniach 17-18 czerwca zorganizowaliśmy warsztaty serowarskie w ramach operacji „Lubelscy serowarzy” z Planu operacyjnego 2024-2025 w zakresie SIR. Warsztaty poprowadził Pan Krzysztof Jaworski – wieloletni praktyk, którego głównym celem jest dzielenie się zdobytą wiedzą i doświadczeniem z kolejnymi pokoleniami.
Jak mówi Pan Krzysztof „Chcę inspirować innych do odkrywania i pielęgnowania pasji do żywności tradycyjnej, a szczególnie do serów. Moje warsztaty i nauka, którą przekazuję, nie ograniczają się jedynie do technik produkcji sera. To także przygoda w świat historii, tradycji i smaków, która sięga odległych wieków. Wierzę, że przekazywanie wiedzy i pasji z pokolenia na pokolenie jest kluczem do zachowania kulturowego dziedzictwa serowarstwa.”
Program warsztatów był bardzo bogaty w nową wiedzę. Przez dwa dni uczestnicy poznali tajniki produkcji i dojrzewania serów tj. gołda, feta, parmezan, serów pleśniowych jak np. camembert. Nowością i zaskoczeniem dla uczestników warsztatów było zrobienia sera halloumi. Halloumi jest serem, który wytwarza się w podstawowej wersji z owczego mleka- tutaj z mleka krowiego. Jest to biały ser półtwardy o dużej elastyczności. W Grecji podaje się go jako przekąskę lub jako jeden ze składników potraw. Ser halloumi ma charakterystyczny smak i konsystencję, który coraz częściej i chętniej jest wykorzystywany w Polskiej kuchni.
Dzięki tym warsztatom Pan Krzysztof pomógł naszym uczestnikom zbudować pewność siebie w tym co robią oraz zachęcił do dalszej inwestycji w swój rozwój, ponieważ sery które wytwarzają nasi uczestnicy są wysokiej jakości i zasługują na uznanie. Warsztaty serowarstwa to nie tylko nauka produkcji sera, to podróż przez smaki, tradycje i historie, które inspirują do odkrywania serowarstwa w pełnym kontekście.
Tarkowska Małgorzata