Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiłowie oraz KGW Snopków z województwa lubelskiego wygrały ogólnopolski konkurs grantowy „Smakujemy Lokalnie” zorganizowany przez Carrefour Polska pod patronatem honorowym Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
„To było dla nas nie lada wyzwanie, żeby spośród ponad 300 uczestników wybrać 10 zwycięskich i 20 wyróżnionych Kół Gospodyń Wiejskich. Każde zgłoszenie było wyjątkowe i prezentowało bogatą tradycję kulinarną Polski. To niesamowite, że ta tradycja jest wciąż żywa, kultywowana przez pokolenia kobiet, bazująca na staropolskich przepisach i lokalnych produktach. Powinniśmy o nią dbać, jak o nasz największy skarb” – przekonuje Łukasz Konik, ekspert kulinarny i przewodniczący jury konkursu.
Spośród 330 wniosków Jury konkursu wyłoniło 10 zwycięskich Kół Gospodyń Wiejskich, a wśród nich Koło Gospodyń Wiejskich w Nasiłowie, które zgłosiło kluski zawiślańskie z sosem podgrzybkowym oraz KGW Snopków za zatapiankę babci Stasi z prodiża. Zwyciężczynie otrzymają grant w wysokości 10 000 zł na rozwój działalności oraz projekty związane z aktywnościami na rzecz społeczności lokalnej, w tym inicjatywy pobudzające przedsiębiorczość kobiet na wsi. W 2023 roku staną się one również ambasadorkami kolejnej edycji programu „Smakujemy lokalnie” i promotorkami tradycji kulinarnej.
Warto wspomnieć, że dwa inne koła z Lubelszczyzny otrzymały wyróżnienia – KGW „U źródeł Sanny w Wierzchowiskach Drugich za pirog biłgorajski oraz KGW Nowodworzanki z Nowodworu za jabcunkę.
„Od momentu powstania Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi wspiera działalność Kół Gospodyń Wiejskich, które stoją na straży tradycji i kultury swoich Małych Ojczyzn organizując różnego rodzaju wydarzenia, które integrują lokalną społeczność wokół dziedzictwa wsi. Bardzo ważną jego częścią jest dziedzictwo kulinarne i dlatego konkursy takie jak ten są doskonałą okazją zachęcenia KGW do odkrywania zapomnianych już potraw, które „od zawsze” były przygotowywane przez gospodynie w poszczególnych regionach. Dzięki takim inicjatywom wszyscy mamy okazję do spróbowania tych przysmaków, ale także poznania historii okolicy, z której się wywodzą” – mówi Elżbieta Osińska-Kassa z Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Wszystkie Koła – zarówno zwycięskie jak i wyróżnione, oraz te, które w tym roku nie otrzymały nagród, mogą w ramach programu „Smakujemy lokalnie” bezpłatnie nawiązać współpracę z okolicznymi hipermarketami Carrefour, prowadząc tam działania promocyjne czy sprzedaż konsumencką wytwarzanych przez siebie produktów.
„Bardzo się cieszymy, że pierwsza edycja naszego programu spotkała się z tak dużym zainteresowaniem, zarówno wśród Kół Gospodyń Wiejskich, jak i instytucji działających na rzecz obszarów wiejskich. Program „Smakujemy lokalnie” jest kontynuacją naszej strategii, której celem jest promocja lokalnych produktów od polskich dostawców oraz dziedzictwa kulinarnego polskiej wsi. To nasza kolejna inicjatywa, po stworzonym wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi programie „Prosto z polskiej wsi” oraz projekcie „Kupujemy lokalnie”, która wspiera polskich rolników i przetwórców” – informuje Justyna Orzeł, wiceprezeska zarządu Carrefour Polska.
Program „Smakujemy lokalnie” to długofalowa inicjatywa, której celem jest promocja wśród konsumentów polskiej tradycji kulinarnej oraz wspieranie przedsiębiorczości kobiet na wsi. W przyszłym roku planowana jest kolejna edycja programu i konkursu grantowego dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Więcej informacji: smakujemylokalnie.pl
10 zwycięskich Kół Gospodyń Wiejskich
Nazwa |
Województwo |
Nazwa zgłoszonego dania |
KGW Dzierzążenko Dziarskie Babki |
Woj. Wielkopolskie |
Czernina na słodko z makaronem |
KGW w Liskach |
Woj. Warmińsko-mazurskie |
Nadziewane Gęsie Pipki |
KGW "W kobiecym gronie” w Nowym Radzikowie |
Woj. Mazowieckie |
Buraczaki |
KGW w Miechucinie |
Woj. Pomorskie |
Griz z kaszëbską malëną (kasza manna z kaszubską truskawką) |
KGW w Goleszach Dużych |
Woj. Łódzkie |
Goleska kremowa zupa chrzanowa z boczkiem |
KGW w Nasiłowie |
Woj. Lubelskie |
Kluski zawiślańskie z sosem podgrzybkowym |
KGW Kreatywne Czechowinaki z Czechowizny |
Woj. Podlaskie |
Karp z kaszą jęczmienną |
KGW w Rudniku |
Woj. Śląskie |
Rudnicki apfelmus z pierzinom na wierchu |
KGW Snopków |
Woj. Lubelskie |
Zatapianka babci Stasi z prodiża |
KGW Nowinki |
Woj. Podlaskie |
Knysze |
Wyróżnione Koła Gospodyń Wiejskich
KGW Nagietkowe Wariacje |
Woj. Wielkopolskie |
Żur Hazacki |
KGW w Wielkim Mędromierzu |
Woj. Wielkop olskie |
Gołębie nadziewane z pampuchami |
KGW w Jankowcach |
Woj. Podkarpackie |
Stolniki Bieszczadzkie |
KGW w Tursku Małym |
Woj. Świętokrzyskie |
Fajerczaki |
KGW w Pcimiu |
Woj. Małopolskie |
Kiszka ze skwarkami na podpłomyku |
KGW w Wólce Turebskiej |
Woj. Podkarpackie |
Kapusta zakwaszana (z grochem i jagłami) |
KGW U Źródeł Sanny w Wierzchowiskach Drugich |
Woj. Lubelskie |
Pirog Biłgorajski |
KGW Nowodworzanki z Nowodworu |
Woj. Lubelskie |
Jabcunka |
KGW w Rudnie |
Woj. Małopolskie |
Obwarzanki |
KGW Kiełpinianki |
Woj. Pomorskie |
Bùlwòwé ceszónci ze sledzã (Ziemniaczane kieszonki ze śledziem) |
KGW Moje Bojmie w Bojmiu |
Woj. Mazowieckie |
Szlachcice |
KGW Kazimierz |
Woj. Opolskie |
Bałabuszki |
KGW w Trygorcie |
Woj. Warmińsko-Mazurskie |
Mazurskie pierogi ze szczupakiem i ziołową polewką |
KGW w Międzywodziu Fregata |
Woj. Zachodniopomorskie |
Paprykarz |
KGW W Nowym Dworze |
Woj. Kujawsko-Pomorskie |
Szczupak faszerowany |
KGW w Brzeziej Łące Brzeziołączanki |
Woj. Dolnośląskie |
Bigos z czerwonej kapusty |
KGW w Suminie |
Woj. Pomorskie |
Geniowe pączki |
KGW W Oleśniczce |
Woj. Dolnośląskie |
Kaczka nadziewana |
KGW W Dębinach Nad Stawem |
Woj. Mazowieckie |
Fafernuchy |
KGW w Hajdukach Nyskich |
Woj. Opolskie |
Hajducki Gulasz z gruszką |