W sezonie 2019/2020 wystąpiło na terenie naszego kraju 35 ognisk HPAI u drobiu oraz jeden przypadek u dzikiego ptaka. W tym czasie choroba zaatakowała polski drób w dziewięciu województwach, przyczyniając się do konieczności likwidacji setek tysięcy sztuk ptactwa.

Inspekcja Weterynaryjna wdrożyła wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia tej choroby.

Zgodnie z danymi Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE), likwidacja ostatniego ogniska grypy ptaków w Polsce miała miejsce 13 maja 2020 roku. Według norm przyjętych przez OIE kraj, w którym wystąpiła ta choroba, odzyskuje status ,, wolnego’’ po trzech miesiącach od likwidacji ostatniego ogniska, czyli w przypadku Polski – 13 sierpnia 2020.

Mimo grypy ptaków polski sektor drobiarski jest jednym z najszybciej rozwijających się. Nasz kraj jest głównym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej.

Źródło: Krajowa Rada Drobiarska

Katarzyna Guzek