Aktualnie na terenie województwa lubelskiego rzepak ozimy osiągnął fazę formowania pąków kwiatowych (BBCH 50-59). Część plantacji, szczególnie tych na słabszych glebach, jest bardziej zawansowana w rozwoju i lokalnie może osiągać fazę żółtego pąka - do początku kwitnienia (BBCH 59-61). Nocne przymrozki w ostatnim czasie oraz pogłębiający się deficyt wody niekorzystnie wpływają na rozwój roślin. Często obserwowane jest pękanie łodyg, fioletowienie roślin oraz uszkodzenia pąków kwiatowych. Dodatkowo, ze względu na pogodę (nocne przymrozki, silny wiatr), rolnicy mają duży problem z terminowym wykonywaniem zabiegów ochrony roślin. Z tego względu regulacja pokroju roślin oraz walka ze szkodnikami nie zawsze wykonana została w optymalnym czasie.

Obecnie na plantacjach rzepaku dochodzi do żerowania słodyszka rzepakowego. Na niektórych plantacjach jest już przekroczony próg szkodliwości (2-4 chrząszcze na roślinie). Konieczne jest monitorowanie plantacji przy użyciu żółtych naczyń lub tablic lepowych oraz obserwacji samych roślin. Do zwalczania szkodników należy używać dopuszczonych i zarejestrowanych insektycydów. Przypominamy, że preparaty na bazie chloropiryfosu są obecnie zabronione. Faza początku kwitnienia, to również zapobieganie chorobom grzybowym, szczególnie groźnej w ostatnich latach - zgniliźnie twardzikowej. Poza tym, uszkodzone plantacje po przymrozkach wymagają zastosowania fungicydów ograniczających szarą pleśń i suchą zgniliznę kapustnych. Na tym etapie warto rozważyć zastosowanie substancji długo działających np. z grupy strobiluryn lub SDHI. Okres pąkowania to również ostatni moment na podanie odżywek dolistnych. Zastosowanie nawozów zawierających azot, siarkę, magnez, bor, oraz mangan powinno poprawić kondycje roślin i dostarczyć niezbędnych składników przed okresem kwitnienia. Wykonując zabiegi w tym okresie należy pamiętać, że plantacje rzepaku zaczynają oblatywać zapylacze. W związku z tym, wszystkie zabiegi ochrony roślin należy wykonywać wieczorem po zakończonym oblocie pszczół.

Oprac. Krzysztof Kurus